"1o plasts" Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Ανασκόπηση για τον εορτασμό των 10 χρόνων της CASK.

Στις 27 Οκτωβρίου 2014 η CASK ξεκινά το πρότζεκ CASK_up.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι, μέσω της γκαλερί να δίνεται βήμα σε νέους καλλιτέχνες, προσφάτως αποφοιτήσαντες από τις Σχολές των σπουδών τους, ώστε να παρουσιάσουν το έργο τους.

Η σειρά αυτή των εκθέσεων φέρει τον υπότιτλο "πλατφόρμα εκκίνησης νέων καλλιτεχνών".

Η τέταρτη από τις πέντε κυλιόμενες εκθέσεις του CASK_up είναι αυτή της Σοφίας Αρβανίτη-Φλώρου, με τίτλο "1o plasts".

Εγκαινιάστηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2014.


08 Δεκεμβρίου - Εγκαίνια έκθεσης της ¨1o plasts" της Σοφίας Αρβανίτη-Φλώρου.

Διάρκεια: 08/12 - 20/12/2014

Η τέταρτη από τις πέντε κυλιόμενες ατομικές εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος CASK_up.

Η CASK gallery εγκαινιάζει την καινούργια χρονιά , παρουσιάζοντας ένα project το οποίο έχει σαν στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.

Το project CASK_up startup platform καθιερώνεται σαν ένα ετήσιο γεγονός προβολής νέων ιδεών.

Για τους δημιουργούς δίνεται ενα πεδίο δράσης, στο οποίο μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν .

Για την ίδια την gallery και τον θεσμό, αυτή η δράση αποτελεί πεδίο έρευνας και συνεχούς ενημέρωσης, με τρόπο τέτοιο ώστε να συμμετέχει ενεργά στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία την στιγμή της γέννησής της .

Με την έναρξη κάθε φορά του συγκεκριμένου project, η CASK gallery , επιλέγει μια σειρά νέων καλλιτεχνών οι οποίοι διαδοχικά παρουσιάζουν το έργο τους σε μικρής διάρκειας ατομικές εκθέσεις ή σε ομαδικές εκθέσεις με κοινή θεματική.

Με την έναρξη της φετινής εκθεσιακής περιόδου, πέντε νέοι καλλιτέχνες, παρουσιάζουν το έργο τους, υπό την μορφή κυλιόμενων ατομικών εκθέσων, με διάρκεια δύο εβδομάδων η κάθε μία.

-----------------------------------------------------------

Με αφετηρία τη συλλογιστική που υποστηρίζει ότι η σύγχρονη κρίση έχει τις ρίζες της στην πόλη και ειδικά στην έντονη αστικοποίηση, το έργο μου θεματολογικά εστιάζει στην οργάνωση του αστικού χώρου, με σαφείς αναφορές στην «εντός πλαισίου» και «υπό όρους» συστημική μορφή του.

Η αφαιρετική "γεωγραφική" απεικόνιση και η σχηματική αναπαραγωγή ενός πολεοδομικού κώδικα, με λογική και εσωτερική συνάφεια, επιδιώκει να υπενθυμίσει και να υπογραμμίσει τοπία αστικά , πλασμένα με διασταυρούμενες και διαγραφόμενες γραμμές και σημειακές επαναλήψεις.

Η τοποθέτηση σε ένα χώρο ψηφίδων, δομημένο όπως ένας κάναβος, παραπέμπει στην οργανωμένη ρύθμιση των αστικών δραστηριοτήτων και τις διατάξεις τους μέσα στον αστικό χώρο, και τα χωρικά σχήματα οργάνωσης.

Το συνεκτικό υπόβαθρο του αστικού ιστού αποτυπώνεται-πλάθεται μέσω ενός πρωτόγονου δομικού υλικού όπως ο πηλός -χώμα και νερό - για να υπογραμμιστεί η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του χωροχρόνου σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία , την πρώτη κατασκευαστική ύλη και τις αρχέγονες ανάγκες-επιθυμίες.

Η έμμεση αναφορά στους πρωτόπλαστους (πηλός) και στο φαλλικό στοιχείο παραπέμπει στη γονιμότητα και στην δημιουργία, ανατρέποντας τον ορθολογισμό που επιχειρεί να επιβάλλει τον εγκλωβισμό σε οριοθετημένα πλέγματα, υποκατάστατα των μηχανισμών κοινωνικής ρύθμισης.

Η μορφοποίηση του πηλού καθώς πρωτοπλάθεται και βγαίνει από το χώμα-έδαφος, αποκτά ξεχωριστές φορμαλιστικές και μορφοπλαστικές ιδιότητες.

Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο, από το 2009 έως το 2014.Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, workshops καθώς και σε εθελοντικά προγράμματα στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε